Site Loader

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z zeszłotygodniowego kociołkowania [foto: Marcin Gracza].

14 października w Wawerskim Centrum Kultury (Filia Anin) dla studentów naszej Katedry został zorganizowany konkurs kociołkowania. Gospodarzem imprezy było Węgierskie Centrum Kultury Instytutu Liszta we współpracy ze sklepem i winiarnią Kociołek i Wino. Udział w konkursie wzięli studenci wszystkich roczników studiów licencjackich – każda pięcioosobowa drużyna reprezentowała jeden rok – a kibicowali im koledzy i koleżanki z grupy oraz pracownicy Katedry Hungarystyki. Zadaniem drużyn było przygotowanie w kociołku jednej wybranej potrawy węgierskiej – do wyboru zupa gulaszowa, rybna lub leczo. Komisja konkursowa, w skład której weszli organizatorzy i przedstawiciele pracowników naszej Katedry, oceniała dania pod względem smaku, wyglądu, sposobu serwowania i innowacji kulinarnych. Pierwsze miejsce zajęła drużyna pierwszego roku, której potrawa była najbardziej zbliżona do oryginału, a kolejne miejsca przypadły rokowi drugiemu oraz czwartemu. Poza konkursem kociołkowania nasze lektorki zorganizowały też quiz wiedzy o węgierskiej kuchni i zwyczajach kulinarnych Węgrów. Niekwestionowanym zwycięzcą quizu została drużyna czwartego roku.Wspólne kociołkowanie to nie tylko zmagania kulinarne, ale przede wszystkim miło spędzony czas i wzajemna integracja, zwłaszcza dla studentów młodszych lat.